L’oiseau Lyre

L’Oiseau-Lyre
Dit lyrisch snaren-trio is een ensemble waarin chansons en standards uit de swing-, musette- en Gypsy Jazz resulteren in een warm en geheel eigen geluid.
De muziek is swingend, melancholisch, opzwepend, vrolijk. Kortom, boeiend als het leven zelf! Qua repertoire wordt er geput uit eigen werk en een breed repertoire gaande van Zuid Amerikaanse muziek, musette en hot Jazz.
Niet enkel komen de musici solistisch aan bod. Maar Fapy brengt bij gelegenheid ook pareltjes op de Cavaquinho (Braziliaans) of de guitarra (viola de Fado). Ramsy vertolkt met zijn warme stem graag Franse chanson of Amerikaanse standards.

Op deze wijze brengt dit trio uitgekiend instrumentaal en vocaal repertoire. In combinatie met de smaakvolle arrangementen en de swingende beat van Frank verzorgen ze steevast een boeiend concert.

Fapy Lafertin: Gitaar, guitarra (viola de fado), Cavaquinho,

Ramsy Irani: Gitaar en zang,

Chris Mentens: Contrabas

Fapy Lafertin


Gipsy jazz kenners zullen ongetwijfeld in de wolken zijn met de bijdragen van Fapy Lafertin, de meester van de Django Reinhardt school. In 1975 richtte hij samen met zijn jeugdvriend Koen De Cauter het legendarische Waso Quartet op waarmee zij de eersten waren die de muziek van Django terug speelden. Sinds 1985 bouwt Fapy Lafertin een solo carrière uit die hem wereldwijd als één van de beste gitaristen uit het gipsy swing genre doet gelden en hem al op de planken bracht met beroemdheden als Stéphane Grapelli, Adelaide Hall, Earl Oakin, Scott Hamilton, en vele anderen.

Chris Mentens studeerde musicologie aan de KULeuven maar is op zijn instrument min of meer autodidact. Hij volgde wel enkele clinics bij Hein Van De Geyn, John Clayton en Ricardo Delfra. Hij leidt  een septet waarvoor hij alle muziek componeert en arrangeert: Chris Mentens Jazz Van. De band bestaat uit: Joe Higham (saxen en klarinet), Dree Peremans (trombone), Sam Versweyveld (trompet), Bilou Doneux (drums), Jan Nihoul (vibrafoon), Jacques Pirotton (gitaar) en Chris Mentens zelf (contrabas). Op de eerste cd  Drivin’ horen we verder nog de gastmuzikanten: Ben Sluys (altsax), Pierre Van Dormael (gitaar) en Koen Nys (tenorsax) en op de opvolger Burnin’ horen we Chris Joris (percussie) en Pierre Van Dormael (gitaar).

Momenteel speelt Chris Mentens daarnaast nog in verschillende bands:  Ordinal Cosy,  The Chris Joris Experience,  No Vibrato en in de wereldmuziekgroep Hijazz. Met deze en met andere bands speelt hij op grote jazzfestivals: het Jazz Middelheim Festival onder anderen met het Jan Muës Septet  in 1995 en met Chris Joris Experience in 1997. In 2005 was Chris Mentens opnieuw te horen op het openingsconcert van Jazz Middelheim in het contrabasorkest van Jean Warland. Andere belangrijke festivals: European Jazzfestival in Mexico City, Jazzfestival van Pointe-à-Pitre, Jazz à Liege, Gouvy Jazz Festival, Audi Jazz festival, Stockholm, Avignon, Upsalla e.a. Bij gelegenheid begeleidt hij buitenlandse solisten waaronder: Mal Waldron, Deborah Brown, Gordon Brisker, Hod o’Brien, Al De Fino, Slide Hampton, Gene Connors, Baba Sissoko, Sylvia Droste en Judy Niemack. Recent speelde hij met de Amerikaanse vibrafonist uit Los Angeles, Eldad Tarmu, in het Eldad Tarmu Jazz Ensemble op hun Europese tournee en in Californië.

Chris Mentens geeft jazzgeschiedenis en samenspel aan de jazzafdeling van het Antwerps conservatorium en is coördinator van de pop & jazzafdeling van de Kunsthumaniora in Antwerpen; verder geeft hij ook nog jazzgeschiedenis aan de Jazzstudio en aan de lerarenopleiding van de Artesis Hogeschool Antwerpen.