L’oiseau Lyre

L’Oiseau Lyre live streaming concert @ Honky tonk Jazz Club 04/07/2021!

L’Oiseau-Lyre
Dit lyrisch ensemble put uit eigen werk en een breed repertoire gaande van Franse chanson, Zuid Amerikaanse muziek, musette en hot Jazz.
Niet enkel komen de musici solistisch aan bod. Fapy brengt bij gelegenheid ook pareltjes op de Cavaquinho (Braziliaans) of de guitarra (viola de Fado). Ramsy vertolkt met zijn warme stem graag een Franse, Nederlandse of Spaanse chanson, Jean weet als geen ander Amerikaanse standards te vertolken. Peter weet prachtige melodieën neer te zetten op klarinet en sax.

Op deze wijze brengt dit ensemble uitgekiend instrumentaal en vocaal repertoire.

Fapy Lafertin: Gitaar, guitarra (viola de fado), Cavaquinho,

Ramsy Irani: Gitaar en zang,

Peter Verhas: Sopraan sax, clarinet, percussie

Jean van Lint: Contrabas en zang

Fapy Lafertin


Gipsy jazz kenners zullen ongetwijfeld in de wolken zijn met de bijdragen van Fapy Lafertin, de meester van de Django Reinhardt school. In 1975 richtte hij samen met zijn jeugdvriend Koen De Cauter het legendarische Waso Quartet op waarmee zij de eersten waren die de muziek van Django terug speelden. Sinds 1985 bouwt Fapy Lafertin een solo carrière uit die hem wereldwijd als één van de beste gitaristen uit het gipsy swing genre doet gelden en hem al op de planken bracht met beroemdheden als Stéphane Grapelli, Adelaide Hall, Earl Oakin, Scott Hamilton, en vele anderen.

Jean, Fapy, Ramsy, Peter

Concert verslag van 18 april 2023 Black Cat

Wat een sfeer, gisteravond in The Black Cat!

Full house voor de virtuoze gipsyjazz van Fapy Lafertin, samen met Ramsy Irani, Peter Verhas en Jean Van Lint. Swingend, lyrisch, meeslepend, passioneel, traditioneel, melancholisch … Het was allemaal aanwezig.

Voor het eerst een kwartet met zigeunerjazz op het Black Cat podium! Dit unieke genre, een mix van Amerikaanse jazz, Franse musette en chanson, maar vooral muzikale Manouche zigeunerinvloeden, werd in de jaren 30 immens populair gemaakt door de virtuoze gitaarvingers van Django Reinhardt.

Deze avond slaagde L’Oiseau Lyre met een minimale bezetting erin om een super swingend en aanstekelijk concert neer te poten.

Frontman van dit kwartet was Ramsy Irani. Hij zong naast enkele Franse chansons ook enkele eigen Nederlandstalige composities. Zijn warme Benedetto gitaarklanken vermengden zich prachtig met de heldere, twinkelende tonen van Fapy’s typische Maccaferri zigeunerinstrument. Naast gedreven contrabassist demonstreerde Jean Van Lint ook zijn kwaliteiten als crooner met twee standards uit de jaren 30.

Peter Verhas verzorgde subtiel de percussie op een minimale drumkit, maar wanneer hij zijn klarinet of sopraansax aan zijn lippen bracht, blies hij prachtige lyrische solo’s overheen het aandachtig publiek.

Fapy Lafertin kreeg in alle gebrachte nummers voldoende artistieke ruimte om zijn virtuoos snarenspel te etaleren. In “Vibraçao” kon hij zich majestueus uitleven als absolute meester van de Django gitaarstijl.

Met “Café Soleil”, een prachtige compositie van Ramsy gebracht door Peter op sopraansax, kreeg dit innemend concert een muzikaal passende afsluiter.